Stel cookie voorkeur in

Nominatie TechniekTrofee 2020

10-12-2019

TechniekTrofee

De TechniekTrofee is een initiatief van Jet-Net & TechNet. Met deze wedstrijd zetten zij basisscholen in de schijnwerpers die de talenten van hun leerlingen (willen) ontwikkelen met behulp van wetenschap- en techniekonderwijs.

Vandaag, 6-12-2019, maakte  de jury de drie genomineerde basisscholen van de TechniekTrofee 2020 bekend. Basisschool De Wichelroede (Udenhout), basisschool Wethouder van Eupen (Eindhoven) en De Springplank (Den Bosch) zijn de genomineerde scholen voor de categorie ‘Beste voorbeeld’ van wetenschap- en techniekonderwijs.

Wetenschap & Techniek op de basisschool helpt leerlingen om al op jonge leeftijd hun talenten te ontdekken. Steeds meer basisscholen gaan er daarom mee aan de slag. Sinds 2014 bestaat de TechniekTrofee die dit jaar voor de zesde keer wordt georganiseerd. Hiermee worden basisscholen die W&T in hun onderwijs (willen) verankeren, in het zonnetje gezet. Komende weken verdiept de jury zich verder in deze genomineerde kanshebbers op de TechniekTrofee (Beste voorbeeld W&T-onderwijs). De winnaar ontvangt een geldbedrag van 2.500,- om daarmee hun W&T-onderwijs naar een hoger plan te tillen.  

 

De jury 

De jury die dit jaar alle mooie inzendingen mag beoordelen bestaat uit Rolf Hut, hij is wetenschapper aan de TU Delft, Anna Hotze, lector Wetenschap en Techniek aan de Hogeschool iPabo en Lianne Bonte, leerkracht en techniekcoördinator bij SBO De reis van Brandaan en winnaar van de TechniekTrofee 2018. De winnaar wordt op 29 januari 2020 bekend gemaakt.

De Springplank in Den Bosch: “SkillsLab met een eigen beloningssysteem” 

‘Enthousiasme en rode wangen’. De Springplank heeft als uitgangspunt dat hun leerlingen weer "ouderwets" nieuwsgierig worden. Met andere leerlingen, maar ook met mensen van buiten: leerlingen van primair en voortgezet onderwijs, universiteit, bedrijven, ouders en grootouders, leveranciers etc. De school wil leerlingen laten ontwikkelen tot goede wereldburgers met een rugzak vol met de juiste skills. Op de school is er een vast rooster zodat iedere groep (1-8) weet wanneer ze wekelijks worden verwacht in het SkillsLab073. Het hele onderwijsteam is hierbij betrokken. Bij de gastlessen en een bedrijfsbezoek wordt hulp van ouders/grootouders en andere specialisten ingeschakeld. Ook komen er leveranciers bij de school langs met hun nieuwe aanbod van technische en wetenschappelijke items. De school levert dan reviews in ruil voor het gebruik van hun prototypes. Het SkillsLab kent als uniek concept een eigen beloningssysteem. De school maakt gebruik van gepersonaliseerde badges waarop leerlingen hun Skills (vandaar SkillsLab073) kunnen sparen. Zij krijgen een beloningskruisje voor het item dat zij positief hebben afgerond. Het kunnen behalen van een Skill werkt erg motiverend bij de leerlingen.  

De jury: “Heel leuk dat ze werken met Skillbatches, erg brede ontwikkeling en wekelijks op het programma.”